Monday, July 8, 2013

Jangan bawa isu perkauman ke hospital :KM

Jangan bawa isu perkauman ke hospital :KM

KETUA Menteri, Y.A.B Tuan Lim Guan Eng mendesak pembangkang Pulau Pinang supaya tidak terbawa-bawa isu perkauman dalam institusi kesihatan sekiranya tiada bukti.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas dakwaan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pinang Tunggal, Datuk Roslan Saidin dalam sesi perbahasan ucapan T.Y.T. sebelum ini yang menyebut, wujud doktor berbangsa Cina di Hospital Kepala Batas sanggup tidak melayan pesakit Melayu.

“Tak timbul langsung isu perkauman di Hospital,” ujar Guan Eng dalam sesi penggulungan di Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang di George Town baru-baru ini.

Lantas, beliau mendesak Roslan supaya mengemukakan nama doktor tersebut dalam dewan.

“Sila kemukakan bukti dalam dewan ini. Kalau ada, dia (doktor) tak layak untuk menjadi doktor di bawah (seliaan) Kemneterian Kesihatan...dia (doktor) patut dipecat jika benar-benar wujud.

“Warga doktor di Pulau Pinang sebenarnya senang hati kerana tiada perkauman, mereka menyelamatkan nyawa sahaja,” ujar beliau sambil menyeru semua pihak supaya menghormati profesionalisme doktor di negeri berkenaan.

Roslan dalam reaksi spontan enggan mengemukakan nama doktor yang dimaksudkan itu sambil menyifatkan dakwaan yang dibangkitkan kononnya berpunca oleh ‘Tsunami Cina’ pasca Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13).

ADUN Teluk Bahang, Datuk Shah Headan Ayoob Hussain Shah pula kemudiannya bangkit berdalih bahawa perkara yang dibangkitkan Roslan itu sebagai kes terpencil.

Malah, dalihnya lagi, nama doktor tersebut wajar tidak disebut kononnya atas faktor keselamatan serta mengelak laporan langsung daripada pihak media.

Guan Eng dalam reaksi balas menyebut, “ini suatu kes terpencil atau kes provokasi (pihak pembangkang Pulau Pinang.”

Exco Kesihatan, Pertanian, Industri Asas Tani, Pembangunan Desa dan Ke sihatan, Dr. Afif Bahardin lantas bangkit mempertahan profesionalisme doktor di tanah air ini tanpa mengira kaum.

“Ini melibatkan etika doktor. Rasisme untuk masa depan Malaysia, tidak layak lagi. Untuk parti yang rasis, ia (perkauman) akan mati.

“Yang kita minta Pinang Tunggal (Roslan) tarik balik. Yang dibangkitkan adalah ‘Tsunami Cina’, apa kena mengenanya dengan doktor...kalau betul Pinang Tunggal wakil kepada umum, tunjukkan nama,” tegas beliau sebelum Guan Eng meneruskan ucapannya. -END
faqar

No comments:

Post a Comment