Monday, July 1, 2013

Jenayah kurang punca Belanda sekular tutup penjara, Malaysia?

Jenayah kurang punca Belanda sekular tutup penjara, Malaysia?


MALAYSIA pernah menyaksikan Penjara Pudu dekat Kuala Lumpur yang berusia 115 tahun bukan sahaja ditutup hampir sedakad lepas, malah dirobohkan pada Jun 2010.

Warisan sejarah itu dimusnahkan selama-lamanya bukan kerana indeks jenayah kian menurun, tetapi, demi memulihara kroni 'Perdana Menteri Minoriti' Datuk Seri Najib Tun Razak sendiri. - Al-Fatihah Buat Penjara Pudu. 

Indeks jenayah acap kali dilaporkan menurun terutama apabila negara menempuhi musim pilihan raya umum (PRU), namun hakikatnya tidak.

Senario itu mendesak Ketua Menteri Pulau Pinang, Y.A.B Tuan Lim Guan Eng sendiri secara jujur menasihat Polis Diraja Malaysia (PDRM) supaya melakukan sesuatu memandangkan indeks jenayah di negeri berkenaan dilihat kian meningkat.

Di Belanda yang tidak pernah diumumkan sebagai negara Islam serta dilaksanakan undang-undang Hudud, lain pula keadaannya.

Satu media antarabangsa melaporkan, Netherlands to close prisons for lack of criminals.

Timbalan Menteri Keadilan, Nebahat Albayrak mengumumkan penutupan lapan penjara dan memberhenti 1,200 pekerjanya atas alasan "penurunan indeks jenayah mengakibatkan banyak sel kosong."

Pada era 1990-an, negara sekular itu menghadapi kekurangan sel penjara, tetapi indeks jenayah termasuk tahanan sel kian berkurang sehingga sekarang.

Difahamkan, negara itu mempunyai kapasiti untuk menahan 14,000, tetapi sekarag jumlah tahannnya 12,000 sahaja. 

Ekoran itu, Anas Abdul Jalil dalam reaksi spontan di status Facebook menulis:
kenapa di Natherland penjara terpaksa ditutup kerana kurang penjenayah? kenapa ini berlaku?Negara ini adalah sebuah negara sekular yang tidak menjalankan hudud . . .Bincangkan . . .

Belanda sekular sesat, kata Ayam kepada Beruk.
faqar

No comments:

Post a Comment