Keracunan makanan Salmonella patogen
menyebabkan bakteria Salmonella
usus manusia dan haiwan (terutamanya usus ayam) terhadap perosak (tikus, lipas dan lalat) Animals Wild Makanan biasa dikaitkan dengan bakteria ini
ayam dan berasaskan ayam Telur dan telur Susu dan produk susu : Produk tenusu (keju, krim, kastard) Bagaimana rebakkan
- tercemar sama ada semasa penyimpanan atau semasa menyediakan makanan
=" font-size - Pengendali (tangan ke mulut)
ayat-ayat
Demam Cirit sakit perut Muntah Loya kepala jangkitan tempoh
Antara 6 hingga 72 jam (biasanya 12-36 jam)
= Bagaimana pencegahan
Masak daging, ayam dan telur teliti Elakkan makan daging atau stik mentah atau separuh masak Guna peralatan (pisau, papan memotong) yang berbeza untuk daging mentah dan masak Simpan makanan mentah dan makanan yang telah dimasak di dalam bekas oren kumbang
gud info..better hati2...
ReplyDelete