Friday, October 4, 2013

Keracunan makanan Salmonella

Keracunan makanan Salmonella

patogen
menyebabkan bakteria Salmonella
  • usus manusia dan haiwan (terutamanya usus ayam)
  • terhadap perosak (tikus, lipas dan lalat)
  • Animals Wild
  • Makanan biasa dikaitkan dengan bakteria ini
    ayam dan berasaskan ayam
  • Telur dan telur
  • Susu dan produk susu
  • : Produk tenusu (keju, krim, kastard)
  • Bagaimana rebakkan
    • tercemar sama ada semasa penyimpanan atau semasa menyediakan makanan
    • =" font-size
    • Pengendali (tangan ke mulut)
    ayat-ayat
  • Demam
  • Cirit
  • sakit perut
  • Muntah
  • Loya
  • kepala
  • jangkitan tempoh
    Antara 6 hingga 72 jam (biasanya 12-36 jam)
    =
    Bagaimana pencegahan
  • Masak daging, ayam dan telur teliti
  • Elakkan makan daging atau stik mentah atau separuh masak
  • Guna peralatan (pisau, papan memotong) yang berbeza untuk daging mentah dan masak
  • Simpan makanan mentah dan makanan yang telah dimasak di dalam bekas
  • oren kumbang

    1 comment: